dieta reklama internet zabawa hobby dzieci          dieta reklama internet zabawa hobby dzieci

sobota, 10 września 2011

Placki po węgiersku


Placki po węgiersku




Czas przygotowania : ok 80 minut
Stopień trudności : średni
Cena : ok 16 zł
Dla 2 osób



Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE :


SKŁADNIKI
  •  1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  •  3 - 4 łyżki mąki pszennej
  •  1 cebula
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  •  1 jajko
  • 4 duże ziemniaki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


1. Obrać ziemniaki i cebulę, opłukać.

2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

3. Dodać jajko, mąkę, dwie szczypty soli i pieprz do smaku.

4. Wymieszać, aż nasze ciasto ziemniaczane uzyska gładką konsystencję. 
Jeżeli ciasto wydaje się zbyt rzadkie należy dodać łyżkę mąki.

5.  Rozgrzać olej na patelni – dosyć dużo. 

6. Wlewać na patelnie ciasto, zmniejszyć odrobinę ogień i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

7.  Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Przepis na GULASZ DO PLACKÓW PO WĘGIERSKU :


SKŁADNIKI
  •  30-40 dkg mięsa od szynki, łopatki albo wołowiny
  •  2 -3 papryki różnokolorowe (zależy od wielkości papryk i smaku tych, co jedzą)
  •  1 marchewka
  •  1 cebula biała
  •  1 cebula czerwona
  •  1 ząbek czosnku
  •  3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili, odrobina majeranku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki. 

2. Czosnek posiekać bardzo drobno, cebulę pokroić w pół talarki a marchewkę zetrzeć na tarce albo pokroić w drobne słupki. 

3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych (ja dodatkowo obieram ze skórki) i pokroić w paseczki.

4. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek, cebulkę. 

5. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. 

6. Podlać wodą, wymieszać i przełożyć do mięsa. 

7. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry (dodaj więc dużo pieprzu, papryki i chilli).

8. Dusić ok 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę aby się nie rozgotowała. 

9. Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę śmietany.

10. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Można usmażyć duże placki i złożyć je na pół ale równie dobrze można wykorzystać małe placki i polać je sosem... 

Świetnie do całego dania pasuje sałatka pekińska.



Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz