dieta reklama internet zabawa hobby dzieci          dieta reklama internet zabawa hobby dzieci

sobota, 10 września 2011

Tort cappuccino

 

 

Tort cappuccino

 

 

Czas przygotowania:

 

Składniki

 

  • Biszkopt: 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
  • 175 g masla
  • 4 jaja
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 25 g proszku instant-cappuccino
  • Masa I: 10 g proszku instant-cappuccino
  • 150 ml goracej wody
  • 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
  • Masa II: 500 g mascarpone
  • 70 g cukru
  • 250 g twarogu (chudy)
  • Polewa: 200 g smietany 30%
  • 200 g gorzkiej kuwertury 


Sposób przygotowania

 

1. Na ciasto połamać czekoladę na cząstki, razem z masłem roztopić pod wpływem b. niskiej temperatury ciągle mieszając, ostudzić. 

2. Nagrzać piekarnik. 180°C

3. Jaja ubijać mikserem 1 minute na najwyższych obrotach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i szczypta soli, w ciągu 1 min. wsypywać i ubijać jeszcze dalsze 2 min.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem cappuccino, polowe dodać do masy jajecznej i krótko miksować na najniższym poziomie. Resztę mieszanki mącznej w podobny sposób połączyć. Powoli i ostrożnie dodać masę czekoladowo-masłowa. Ciasto wlać do okrągłej formy (średnica 26 cm, wysmarowana tłuszczem). Formę z ciastem w stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec 30 – 35 min.

5. Ciasto wyjąć z formy, przekroić.

6. Na mase I proszek cappuccino wymieszać z gorącą woda. Czekoladę pociąć i dodać, ciagle mieszając stopić aż powstanie masa. Na część ciasta wyłożyć i posmarować czekoladową masę I i nałożyć 2 cześć ciasta.

7. Na masę II włożyć do miski mascarpone i cukier wymieszać na gładką masę mikserem. Krótko wmieszać twaróg. Masa II wysmarować na zewnątrz tort i jego ścianki.

8. Na polewę podgrzać śmietanę w garnku. Garnek zdjąć z kuchenki. Kuwerture pociąć i stopić ciągle mieszając w śmietanie. Polewę przestudzić (ale nie calkowicie ostudzić!)

9. Masę wylać na zimny tort i rozprowadzić łyżkę. Ochłodzić.

10. Można ciasto polać likierem kawowym.




Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz