Tort cappuccino
Czas przygotowania:
Składniki
- Biszkopt: 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
- 175 g masla
- 4 jaja
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 125 g maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 25 g proszku instant-cappuccino
- Masa I: 10 g proszku instant-cappuccino
- 150 ml goracej wody
- 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
- Masa II: 500 g mascarpone
- 70 g cukru
- 250 g twarogu (chudy)
- Polewa: 200 g smietany 30%
- 200 g gorzkiej kuwertury
Sposób przygotowania
1. Na ciasto połamać czekoladę na cząstki, razem z masłem roztopić pod wpływem b. niskiej temperatury ciągle mieszając, ostudzić.
2. Nagrzać piekarnik. 180°C
3. Jaja ubijać mikserem 1 minute na najwyższych obrotach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i szczypta soli, w ciągu 1 min. wsypywać i ubijać jeszcze dalsze 2 min.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem cappuccino, polowe dodać do masy jajecznej i krótko miksować na najniższym poziomie. Resztę mieszanki mącznej w podobny sposób połączyć. Powoli i ostrożnie dodać masę czekoladowo-masłowa. Ciasto wlać do okrągłej formy (średnica 26 cm, wysmarowana tłuszczem). Formę z ciastem w stawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec 30 – 35 min.
5. Ciasto wyjąć z formy, przekroić.6. Na mase I proszek cappuccino wymieszać z gorącą woda. Czekoladę pociąć i dodać, ciagle mieszając stopić aż powstanie masa. Na część ciasta wyłożyć i posmarować czekoladową masę I i nałożyć 2 cześć ciasta.
7. Na masę II włożyć do miski mascarpone i cukier wymieszać na gładką masę mikserem. Krótko wmieszać twaróg. Masa II wysmarować na zewnątrz tort i jego ścianki.
8. Na polewę podgrzać śmietanę w garnku. Garnek zdjąć z kuchenki. Kuwerture pociąć i stopić ciągle mieszając w śmietanie. Polewę przestudzić (ale nie calkowicie ostudzić!)
9. Masę wylać na zimny tort i rozprowadzić łyżkę. Ochłodzić.
10. Można ciasto polać likierem kawowym.
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz