Krupnik
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: ok 45 min
Koszt : ok 12 złCzas przygotowania: ok 45 min
SKŁADNIKI
- por,
- 4 średnie ziemniaki,
- 8 szklanek wody,
- ok.20 dag wieprzowiny z kościąc
- 2 marchwie,
- kawałek selera,
- 1/2 szklanki kaszy perłowej,
- 1 pietruszka,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól,
- 1 łyżka siekanego kopru
- 1 łyżka siekanej natki
- 2 nóżki suszonych grzybów
SPOSÓB PRZYGOTOWANAIA
1. Ugotować wywar z kości z włoszczyzną, grzybami i 6 szklankami wody.
2. dodać soli.
3. Kaszę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z dodatkiem oleju.
4. Wywar przecedzić, ugotować w nim pokrojone w plasterki podzielone na połówki ziemniaki.
5. Połączyć kaszę z wywarem i ziemniakami.
6. Posolić.
7. Zagotować.
8. Podać krupnik posypany siekaną zieleniną.
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz