Czas przygotowania: ok 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 13 zł
Dla 4 osób
SKŁADNIKI :
- ryż arborio - 350 gramów
- świeży lub mrożony szpinak - 500 gramów
- Bulion na wędzonym boczku Knorr
- boczek - 8 plastrów
- masło - 6 łyżek
- starty parmezan - 60 gramów
- mała cebula - 1 sztuka
- świeżo mielony czarny pieprz
- woda - 750 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku).
- Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
- Przygotuj wywar z kostki Bulion na wędzonym boczku i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
- Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.
- Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
- W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.
- Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.
GOTOWE !
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz