dieta reklama internet zabawa hobby dzieci          dieta reklama internet zabawa hobby dzieci

niedziela, 23 października 2011

Risotto ze szpinakiem i boczkiem

 

Risotto ze szpinakiem i boczkiem

 

 

 

Czas przygotowania: ok 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 13 zł
Dla 4 osób

 

 

SKŁADNIKI :

  • ryż arborio - 350 gramów
  • świeży lub mrożony szpinak - 500 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr
  • boczek - 8 plastrów
  • masło - 6 łyżek
  • starty parmezan - 60 gramów
  • mała cebula - 1 sztuka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • woda - 750 mililitrów 


Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku).
  2. Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
  3. Przygotuj wywar z kostki Bulion na wędzonym boczku i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
  4. Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.
  5. Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
  6. W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.
  7. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.

 

 

 

 
GOTOWE ! 




Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz