dieta reklama internet zabawa hobby dzieci          dieta reklama internet zabawa hobby dzieci

środa, 26 października 2011

Pizza na grubym spodzie

 

Pizza na grubym spodzie 

 

 

Czas przygotowania: ok 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 16 zł
Dla 3 osób

SKŁADNIKI :

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki + mąka do posypywania
  • szczypta soli

  • Sos pomidorowy:

  • 500 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • suszone oregan
  • ulubione dodatki 

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, zastawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i posypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny, do wyrośnięcia.

2. Przygotować sos: pomidory (razem z sokiem) przełożyć do miksera, dodać czosnek i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Dodać oliwę z oliwek, bazylię i sól do smaku. Przykryć i odstawić.

3. Po dwóch godzinach rozgnieść ciasto, ponownie wyrabiać przez minutę. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni blachy (u mnie ok. 35x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.

4. Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć dodatki i piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

GOTOWE ! 




Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz