Cytrynowe risotto z porami i rozmarynem
Czas przygotowania: ok 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 26 zł
Dla 3 osób
SKŁADNIKI :
- ryż arborio - 350 gramów
- wino wytrawne martini - 90 mililitrów
- masło - 6 łyżek
- pieczarki - 350 gramów
- szalotka - 1 sztuka
- posiekany rozmaryn - 2 łyżki
- mały por - 2 sztuki
- starty parmezan - 100 gramów
- Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
- otarta skórka z cytryny
- woda - 750 mililitrów
- świeżo mielony czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Pokrój w plasterki pory. Stop 4 łyżki masła, dodaj pory i smaż do miękkości. Odłóż połowę, jak będą jeszcze zielone. Wlej połowę bulionu i gotuj pory do rozpadnięcia.
- Zmiksuj pory.
- Posiekaj drobno szalotkę. W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj szalotkę i zeszklij. Wsyp ryż, wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
- Wlej martini i gotuj do wchłonięcia.
- Dodaj zmiksowane pory wymieszaj. Następnie wlej pół szklanki bulionu, gotuj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
- Dodaj otartą skórkę z cytryny, starty parmezan, resztę porów jeśli zostały, resztę masła. Wymieszaj, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
- Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj smażonymi pieczarkami, gałązkami rozmarynu oraz skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz