Czas przygotowania : ok 80 minut
Stopień trudności : średni
Cena : ok 16 zł
Dla 2 osób
Przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE :
SKŁADNIKI
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 4 duże ziemniaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Obrać ziemniaki i cebulę, opłukać.
2. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3. Dodać jajko, mąkę, dwie szczypty soli i pieprz do smaku.
4. Wymieszać, aż nasze ciasto ziemniaczane uzyska gładką konsystencję.
Jeżeli ciasto wydaje się zbyt rzadkie należy dodać łyżkę mąki.
5. Rozgrzać olej na patelni – dosyć dużo.
6. Wlewać na patelnie ciasto, zmniejszyć odrobinę ogień i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
7. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przepis na GULASZ DO PLACKÓW PO WĘGIERSKU :
SKŁADNIKI
- 30-40 dkg mięsa od szynki, łopatki albo wołowiny
- 2 -3 papryki różnokolorowe (zależy od wielkości papryk i smaku tych, co jedzą)
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili, odrobina majeranku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka albo brytfanki.
2. Czosnek posiekać bardzo drobno, cebulę pokroić w pół talarki a marchewkę zetrzeć na tarce albo pokroić w drobne słupki.
3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych (ja dodatkowo obieram ze skórki) i pokroić w paseczki.
4. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek, cebulkę.
5. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki.
6. Podlać wodą, wymieszać i przełożyć do mięsa.
7. Dodać przyprawy pamiętając o tym, że gulasz powinien być dosyć ostry (dodaj więc dużo pieprzu, papryki i chilli).
8. Dusić ok 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę aby się nie rozgotowała.
9. Mąkę dobrze rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody (tak, aby nie było grudek) i zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty. Jeśli ktoś lubi można dodać odrobinę śmietany.
10. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Można usmażyć duże placki i złożyć je na pół ale równie dobrze można wykorzystać małe placki i polać je sosem...
Świetnie do całego dania pasuje sałatka pekińska.
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz