dieta reklama internet zabawa hobby dzieci          dieta reklama internet zabawa hobby dzieci

niedziela, 11 września 2011

Naleśniki


 Naleśniki



Czas przygotowania: ok 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 11 zł
Dla 3 osób


SKŁADNIKI


• 150 g mąki
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 2 jajka
• 240 ml mleka
• szczypta soli
• 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
• olej roślinny do smażenia




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.  Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól.

2. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

3. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać.

4. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.




PORADY


  • Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
  •  
  • Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
  •  
  • Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.




NADZIENIE Z SERA BIAŁEGO DO NALEŚNIKÓW

  SKŁADNIKI

  • 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 2 - 3 łyżki cukru,
  • trochę śmietany.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


1. 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego rozetrzeć widelcem na gładką masę.

2. Dodać 1 jajko i 2 - 3 łyżki cukru, rozetrzeć.

3. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany. 




Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz