Naleśniki
Czas przygotowania: ok 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 11 zł
Dla 3 osób
SKŁADNIKI
• 150 g mąki
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 2 jajka
• 240 ml mleka
• szczypta soli
• 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
• olej roślinny do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól.
2. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
3. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać.
4. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.
PORADY
- Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
- Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
- Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.
NADZIENIE Z SERA BIAŁEGO DO NALEŚNIKÓW
SKŁADNIKI
- 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego,
- 1 jajko,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- trochę śmietany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego rozetrzeć widelcem na gładką masę.
2. Dodać 1 jajko i 2 - 3 łyżki cukru, rozetrzeć.
3. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz