Karkówka z musztardową chrupką skórką w majerankowym sosie
Czas przygotowania: ok 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 14 zł
Dla 8 osób
Składniki:
- karkówka średniej wielkości - 1 kilogram
- musztarda z ziarenkami gorczycy - 100 gramów
- Bulionetka pieczeniowa Knorr
- posiekane ząbki czosnku - 2 sztuki
- Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
- majeranek - 3 łyżki
- obrane orzechy pistacjowe - 100 gramów
- margaryna Kasia - 100 gramów
- paczka chleba tostowego - 1 sztuka
- olej słonecznikowy - 100 mililitrów
- czerwone wino - 200 mililitrów
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem oraz Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.
- Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, po czym dodaj musztardę i margarynę.
- Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu.
- Na powierzchni mięsa ułóż przygotowane ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.
- Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj Bulionetkę pieczeniową Knorr i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.
- Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.
GOTOWE !
Zapraszamy do zapisania się na nasz newsletter,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz