Kurczak curry z wiórkami kokosowymi
Czas przygotowania: ok 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Koszt: ok 26 zł
Dla 3 osób
SKŁADNIKI :
- 400 g piersi z kurczaka - 400 gramów
- 2 łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki
- 50 ml tłuszczu roślinnego do smażenia - 50 mililitrów
- 200 g brzoskwini z puszki - 200 gramów
- 1 pęczek świeżej natki kolendry - 1 sztuka
- 2 średniej wielkości cebule - 2 sztuki
- 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka - 2 łyżki
- 1 łyżka curry - 1 łyżka
- 100 ml jogurtu - 100 mililitrów
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
- sok z jednej cytryny - 100 mililitrów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- 50 ml jogurtu wymieszaj z przyprawą Złocisty Kurczak KNORR.
- Piersi kurczaka pokrój w paseczki i pozostaw w marynacie na 30 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż w garnku.
- Następnie dodaj piersi kurczaka, łyżkę przyprawy curry oraz wiórki kokosowe.
- Smaż, cały czas mieszając do momentu, aż zupełnie odparuje woda.
- Dodaj łyżkę mąki i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Następnie dodaj około 300 ml wody oraz Bulionetkę drobiową KNORR.
- Potrawę gotuj jeszcze przez około 5 minut.
- Na koniec zapraw jogurtem, dodaj sok z cytryny oraz świeżo pokrojoną natkę kolendry. Podawaj z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz